Intreabă medicul



Întrebările adolescenților și răspunsurile specialiștilor:

Consecinţele pilulei de a doua zi

Contracepţia de urgenţă include metode contraceptive utilizate de urgenţă şi nu de rutină, recomandate a fi utilizate în următoarele situaţii:
  • în cazul unui contact sexual neprotejat, întâmplător
  • în cazul eşecului metodei contraceptive folosite: utilizarea incorectă sau ruperea metodelor contraceptive de barieră (prezervativ, diafragma, cupolă cervicală), expulzia nerecunoscută a unui dispozitiv intrauterin, erori în calculul perioadei permise din cadrul abstinenţei periodice.
Se recomandă folosirea pilulei de a doua zi maxim de două ori pe an!


Pot face cancer de la anticoncepţionale?

Cercetătorii au estimat că în țările mai bine dezvoltate, după un tratament cu anticoncepționale de 10 ani, acest risc scade de la 12 la 8 femei din 1000 și riscul decesului din cauza acestei boli înainte de 75 de ani, scade și el de la 7 la 5 femei din 1000. Un studiu recent a încorporat rezultatele a 45 de analize epidemiologice ale cancerului ovarian din 21 de țări.
Pastila nu numai că ne oferă o protecție de lungă durată împotriva cancerului endometrial, ci și una de scurtă durată împotriva cancerului la sân și cancerului cervical. 
Femeile tinere nu trebuie să se teamă că pot face cancer din cauza pastilelor contraceptive pentru că șansa de a nu face cancer ovarian este mai cu mult mare decât riscul de a dezvolta un alt tip de cancer din cauza pastilei”, susține Sir Richard Peto, colaborator al studiului. În mare parte, femeile tinere iau anticoncepționale pentru a nu rămâne însărcinate. Se cunosc și câteva riscuri de sănătate la utilizatoarerele noi, dar acestea sunt depășite cu mult de faptul că aceste pastile previn cancerul ovarian, unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer. 
Multe femei au luat pastile contraceptive fără a consulta un medic specialist și au ajuns în situații în care își regretă inconștiența. Acestea uneori acuză faptul că au luat în greutate, că au dureri de cap și sâni, că au sângerări între menstruații, stări de greață, că le crește tensiunea, că au o senzație de mâncărime la nivelul pielii, tulburări de vedere, migrene și alte simptome. Cel mai indicat este să consultăm un ginecolog și sa nu luăm NICIODATĂ de capul nostru anticoncepționale, altfel ne vom trezi cu cine știe ce efecte secundare.


Chiuretajul

Dilataţia şi chiuretajul reprezintă o procedură ginecologică în care cervixul este dilatat iar endometrul este desprins prin radere, de un instrument metalic, chiureta.
Chiuretajul nu este util numai în realizarea avortului ci şi pentru:
  • evacuarea produselor de concepţie care pot ramane intrauterin dupa un avort spontan
  • diagnosticarea sângerărilor vaginale anormale, pentru a exclude o condiţie patologică a cavităţii uterine.
Procedura se efectuează sub anestezie generală sau epidurală şi durează 15-20 de minute.
Mai întâi este dilatat cervixul prin dilatatoare metalice, este înserată chiureta, iar endometrul ce acoperă uterul la interior şi conţine produsul de concepţie este efectiv ras, desprins de pe pereţii uterini.
O alta opţiune este folosirea înaintea chiuretajului propriu-zis a laminariei - o bandeletă dintr-o specie de algă marină, care introdusă în cervix, se umflă, absorbind apa din ţesuturi şi dilată uşor cervixul, se menţine pentru 6-12 ore. Este urmată apoi de chiuretaj manual. Metoda este mai puţin traumatică.

Pregatirea pentru această intervenţie cuprinde:

  • evitarea consumului cu câteva zile înainte, a aspirinei - deoarece creşte riscul de sângerare, a laxativelor, alcoolului şi ţigărilor
  • nu se consumă lichide şi alimente cu 12 ore înainte, dacă se practică anestezie generală şi 8 ore, pentru cea epidurală.
  • efectuarea testelor de rutină, de sânge, urină.

Dupa chiuretaj:

  • crampele, asemănătoare celor menstruale, sunt cele mai frecvente imediat dupa intervenţie; majoritatea ţin mai puţin de o oră, unele femei puţin experimentează crampe abdominale până la o zi
  • sângerări vaginale uşoare câteva zile după procedură
  • dupa anestezia generală este necesară o perioadă de repaus la pat de 24 de ore

Riscurile chiuretajului cuprind:

  • hemoragia severă, este rară dar poate apare dacă chiureta lezează peretele muscular al uterului sau dacă este tăiat un fibrom nedetectat anterior
  • infecţia este posibilă odată ce sunt introduse instumente străine în uter; majoritatea se tratează rapid cu antibiotice
  • perforarea uterului este o complicaţie rară, mai frecventă la femeile cu infecţie uterină în momentul procedurii, la femeile în postmenopauză precoce şi dacă procedura este efectuată pentru un avort spontan
  • sindromul Asherman - este o complicaţie rară şi implică formarea de ţesut cicatricial intrauterin cauzat de raderea agresivă sau reacţia anormală a organismului; țesutul poate umple complet uterul, determinând stoparea scurgeriilor menstruale şi infertilitatea
  • riscurile anesteziei - este preferată anestezia epidurală celei generale; complicațiile severe sunt datorate dozelor grescute de anestetic: convulsii si stop cardio-pulmonar.

Când este bine să apelăm la medic dupa un chiuretaj:

  • dacă se instalează febra, mai mare de 40 grade Celsius
  • dacă prezentaţi durere severa, continuă sau crampe care nu cedează
  • dacă sângerarea vaginală este voluminoasă sau durează peste 6 ore
  • dacă scurgerile vaginale sunt urât mirositoare.

Îngrijirea personală dupa chiuretaj:

  • evitaţi contactele sexuale până la prima menstruaţie
  • prezentaţi-vă la medic pentru verificarea eventualelor complicatii aparute.
Avortul în primul trimestru, medicamentos sau chirurgical este foarte bine tolerat de corpul uman, are puţine efecte asupra fertilităţii şi nu sunt asociate cu afectări emoţionale pe termen lung, însă şanse ca uterul sa nu mai poată susţine o sarcină, sau să se instaleze infertilitatea există, aşa că... DACA NU ÎŢI DOREŞTI O SARCINĂ... PROTEJEAZĂ-TE sau dacă ai rămas însărcinată pentru prima dată, ai încredere în părinţi, gândeşte-te bine, sfătuieşte-te cu familia, cu un psiholog şi... PĂSTREAZĂ COPILUL  (pe principiul vorbei din popor: prima sarcina trebuie pastrată), ca să fii sigură că nu vor exista probleme medicale pe viitor care să te împiedice sa mai rămâi însărcinată!


De ce există perioade în care fetele au scurgeri vaginale?

Scurgerile vaginale, cunoscute şi sub numele de leucoree, sunt remarcate la majoritatea femeilor şi reprezintă manifestari normale ale corpului, însa pot indica şi infectarea cu anumite boli. Scurgerile vaginale sunt nişte secreţii albe ce provin din zona vaginului sau din colul uterin şi sunt compuse din glera cervicală, celule vaginale şi bacterii prezente în vagin, acestea fiind normale în perioadele de activitate genitală. Totuşi, foarte multe dintre persoanele de sex feminin se plâng de un exces de leucoree... 
Imediat înainte de ovulaţie, cele mai multe femei detectează secreţii vaginale dense, care sunt umede şi alunecoase (similare consistenţei unui albuş de ou crud).
În general, corpul tău produce cea mai mare cantitate de secreţii vaginale, în ziua ovulaţiei.
Imediat după ziua de ovulaţie, secreţiile vaginale devin tot mai groase în consistență şi din ce în ce mai puţine şi imediat după ciclul menstrual, poţi observa o secreţie lipicioasă.



Primul contact sexual...

O persoană este virgină, în sensul tradiţional, când nu a avut niciodată contact sexual vaginal şi are un himen intact (dacă l-a avut din naştere). Conceptul devine mai puţin clar, în condiţiile în care fata practică sex oral sau anal, deci are un himen intact, iar tehnic (anatomic) este virgină. Mai este, oare, virgină o asemenea fată când, să zicem, are gonoree faringiană (datorată sexului oral neprotejat)? Definiţia devine subiectivă şi în funcţie de fiecare fată în parte. Ea se întreabă dacă şi când şi-a pierdut virginitatea: după primul sărut, primul sex între coapse, primul sex oral, primul sex anal, primul sex vaginal cu sau fără penetrare, cu sau fără ruperea himenului. Himenul nu este întotdeauna o probă sigură de virginitate. Unele fete au un orificiu larg şi himenul elastic, ce permite penetrarea fără rupere, în timp ce - la altele - a fost rupt prin introducerea unui tampon sau a degetului (prin masturbare sau examen genital), sau în timpul exerciţiilor fizice. 
Virginitatea nu mai simbolizează puritatea şi inocenţa fetei, ca în trecut, iar ritualurile din noaptea nunţii sunt în curs de dispariţie. Femeia nu mai este privită ca proprietatea bărbatului, ci tot mai mult ca o persoană cu drepturi egale în cuplu.
Părinţii recomandă copiilor păstrarea virginităţii premaritale, nu atât din motive morale, cât pentru a evita sarcina, BTS sau promiscuitatea. Şi aici se aplică, însă, dublul standard: băieţii sunt încurajați să se lege de fete, pe când fetele sunt avertizate să îşi păstreze virginitatea. 
Pierderea virginităţii este motiv de laudă pentru băiat în faţa prietenilor, în timp ce fata preferă să păstreze secretul. Păstrarea virginităţii în adolescenţă nu trebuie privită cu jenă sau ridicol. Chia r "demodată" fiind, virginitatea este încă preţuită. Dacă aceasta este alegerea ta, mândreşte-te cu ea! Uneori, o tânără vrea să redevină virgină, pentru a se simţi din nou inocentă. Acest lucru este posibil, printr-o mică intervenţie chirurgicală, care ar trebui asociată cu consiliere.

pentru ea...

Fetelor le e teamă de durere, din cauza ruperii himenului. Dar durerea resimţită este foarte scurtă şi, în voluptatea momentului, e uitată repede. Sângerarea este uşoară, în cele mai multe cazuri. E de aşteptat să nu ai orgasm prima dată. 
Dacă fata este foarte nervoasă, speriată de moment, poate contracta involuntar muşchii vaginali, (aşa numitul vaginism) şi îngreunează penetrarea. Pentru a evita vaginismul, prelungeşte durata preludiului, ca să măreşti lubrifierea şi relaxarea vaginului. Nu folosi vaselină sau creme uleioase, care pot rupe prezervativul. Relaxează-te şi alege o poziţie confortabilă, pune-ţi o pernă sub bazin, spre a schimba unghiul şi a uşura penetrarea. 

pentru el...

La băieţi, în timpul primului act sexual, se poate rupe "aţa" prepuţului, cu o mică hemoragie şi durere uşoară. Durerea poate fi provocată şi dacă prepuţul este strâmt, ceea ce nu permite decalotarea penisului. Deşi excitat, băiatul poate fi prea nervos pentru a avea o erecţie, sau aceasta poate fi de scurtă durată. Foarte des, datorită supraexcitării, la primul act sexual, băiatul ejaculează prea devreme (ejaculare precoce). Acesta nu este un motiv de îngrijorare. Va dispare, prin dobândirea experienţei sau prin autocontrol. Pentru sănătatea ta, foloseşte prezervativul încă de la primul contact sexual.



Poluţia nocturnă

La pubertate, organele genitale se pun în funcţiune. Activitatea lor este crescută, organismul le dă tot felul de probe de funcţionare sub forma erecţiilor nocturne, matinale, spontane din timpul zilei. 
Apare printre altele producţia crescută de spermă. Ştim cu toţii la ce serveşte sperma. Este produsă pentru a fi eliminată şi depusă în vagin. În mod normal, la bărbatul adult, sperma neejaculată se resoarbe undeva la nivelul prostatei. 
Aşa se întâmplă şi la tineri, dar pentru că tânărul are această activitate crescută a organelor genitale este normal ca o parte din spermă sa fie ejaculată în timpul erecţiilor nocturne, adică noaptea, în somn. 
Interesul crescut al tânărului în această perioada faţă de sexualitate, îl face să aibă vise erotice. Nu puţini băieţi visează că au orgasm şi dimineaţa se trezesc cu cearceaful pătat. Cred ca aţi înteles în urma a ce aţi citit până aici că fenomenul este normal şi că e explicat de activitatea crescută a organelor genitale specifică pubertăţii. Băieţii care se masturbează au mai rar poluţii. E de înteles, pentru că deşi sperma se produce constant în cantităţi mari, ele nu sunt nelimitate şi prin masturbare „presiunea” mai scade. 
Poluţiile vor înceta după ce băiatul, bărbatul de-acum, va avea o viaţă sexuală regulată sau oricum, dupa ce a ieşit din pubertate, când activitatea organelor genitale este deja bine reglată.



Relaţiile sexuale cu mai multi parteneri

  • rişti contactarea unei boli cu transmitere sexuală
  • rişti apariţia cancerului de col uterin
  • rişti să fii etichetată într-un anumit fel de către colegi, priteni şi reputaţia ta să aibă de suferit




Perioada în care nu pot rămâne însărcinată

Metoda calendarului

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia să ţină o evidenţă precisă a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni. Prima zi a fiecărui ciclu menstrual este ziua în care începe menstruaţia (numita si ziua 1). Apoi zilele se numerotează în continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) până la ultima zi înainte de menstruaţia următoare. Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins între prima zi de menstruaţie / ziua 1 a ciclului menstrual şi prima zi a următorului ciclu. Durata ciclului menstrual în general variază între 25 şi 35 de zile, şi bineinteles există şi excepţii. Daca pe toată această perioadă durata ciclului menstrual este constantă, adică variază maxim 1 zi, înseamnă că ai un ciclu menstrual constant. Dacă în fiecare lună durata ciclului tău este diferită se consideră ca ai un ciclu menstrual neregulat. Dacă ciclul tău menstrual are o variaţie mai mare de 7 zile este bine ca urmărirea ciclului să se întindă pe o perioadă mai mare de timp.

Cum se calculează perioada fertilă cu metoda calendarului?

Metoda calendarului în cazul ciclului regulat

Dacă femeia are ciclu regulat, "ceas", este foarte uşor să calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Să zicem că în fiecare luna ciclul tău durează 28 de zile. Ceea ce se ştie relativ sigur despre ciclul menstrual este că din ziua când are loc ovulaţia şi până la apariţia menstruaţiei trec aproximativ 14 zile.
Deci, în cazul cu ciclul menstrual de 28 de zile, ovulaţia are loc aproximativ în ziua a 14-a (28 - 14 = 14). În această situaţie, zilele în care există şansa să rămâi însărcinată este între ziua a 9-a şi ziua a 16-a (4-5 zile înainte de ovulaţie şi 1-2 zile după ovulaţie).
De ce 4-5 zile înainte de ovulaţie? Pentru că spermatozoizii pot trăi în uter şi în trompele uterine până la 4-5 zile. Şi dacă înainte de ovulaţie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi să fi supravieţuit şi să fecundeze ovulul în momentul în care acesta este eliberat de ovar.
De ce 1-2 zile după ovulaţie? Pentru că ovulul trăieste 24 de ore, timp în care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcină.

Metoda calendarului în cazul ciclului neregulat

Ce faci însă dacă ciclul tău menstrual are o durată diferită în fiecare lună? Acum este mai dificil, pentru că în momentul în care iţi vine menstruaţia nu ai cum să ştii care va fi durata ciclului menstrual ce începe. Dacă s-ar putea şti de la început acest lucru, ar fi foarte uşor să stabileşti care este perioada fertilă în care ai şanse maxime să rămâi însărcinată. 
Dar şi aşa există o soluţie, folosind datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poţi calcula durata ciclului în fiecare lună. Să dăm un exemplu în care timp de 6 luni sau înregistrat următoarele valori ale ciclului menstrual 28, 26, 29. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mică (25) şi cea mai mare a ciclului (31). 
Şi conform metodei de calcul de la ciclul menstrual regulat se calculează 25-14=11 zile şi 31-14=17, şi asta înseamnă că ovulaţia va avea loc între zilele 11 şi 17 ale ciclului, şi perioada fertilă va fi între zilele  6 si 19 (11-5=6 şi 17+2=19) 
Ştii când a fost ultima menstruaţie, este probabil ca ciclul tău menstrual să aibă între 25-31de zile, dar nu ai cum să ştii la început cât va dura, şi când va fi următoarea menstruaţie. De aceea va trebui să nu ai contacte sexuale neprotejate între ziua a 6-a şi ziua a 19-a a ciclului menstrual daca doreşti să eviti o sarcina!

Atracţia băieţilor faţă de lesbiene

Să fii atras de lesbiene nu e nimic ieşit din comun. Majoritatea băieţilor au fantezii de acest gen şi şi-ar dori sa fie în preajma unui cuplu de fete, ca spectator sau ca participant în cadrul activităţilor de cuplu (şi prin activități, mă refer de la cumpărături, ieşiri la film până la cele mai intime). 
Fanteziile pot dispărea o dată cu înaintarea în vârstă sau cu întâlnirea unei fete care să te facă fericit din toate punctele de vedere şi de care să te îndrăgosteşti!
 So, stay calm, vorba americanului!  Nu e nimic în neregulă cu tine!


Se poate face sex în timpul menstruaţiei?

Interzis? Din contră!

Nu există absolut niciun motiv medical pentru care să îţi refuzi partenerul în această perioadă a lunii. Poate doar unul ce ţine de propriile idei şi concepţii. Cert este că o femeie poate avea dorinţe sexuale şi în această perioadă, uneori chiar mai accentuate decât de obicei. Mai mult, pentru unele dintre ele menstruaţia este perioadă cu libidoul setat la maximum. Acest lucru se întampla mai ales în cazul femeilor care utilizează pilule contraceptive. Ştim cu toţii că acestea diminuează libidoul, iar perioada de 7 zile de pauză vine în acest caz ca o fereastră deschisă spre plăcere. 

Femeilor le place sau nu?

Atât pentru femei cât şi pentru bărbati, părerile sunt împărţite. Unele persoane nici nu se gândesc la aşa ceva pe când altele apreciază în mod special această perioadă. Unele femei susţin chiar că sexul din această perioadă le diminuează durerile şi celelalte simptome care vin odată cu menstruaţia. În orice caz, nu trebuie forţat pentru ca până la urmă, menstruaţia durează doar câteva zile.

 Este posibil o sarcină în această perioadă?

Din păcate există o şansă - ceva mai scăzută ce-i drept - de a rămâne însărcinată, întrucât sperma poate rezista în sistemul reproducator până la 3 zile. Dacă menstruaţia durează un pic mai mult timp, iar ovulaţia intervine ceva mai devreme în ciclul tău menstrual, s-ar putea să ai o surpriză neplacută.

Sângele - un impediment?

NU - pentru mecanica procesului sexual. Ba chiar joacă rol de lubrifiant şi încă unul foarte bun. Unii bărbați au o problemă însă tocmai cu aceasta.
DA – din cauza mirosului și a faptului că vă murdăriți. Unii bărbaţi au o problemă însă tocmai cu aceasta. 
În caz de boli cu transmitere sexuală, sângele creşte riscul infectării. Pentru femei, este o perioada crucială, întrucat cervixul este deschis pentru a-i permite sângelui să treacă, făcându-le astfel loc şi bacteriilor să se instaleze cât mai bine în cavitatea pelviană. Aşa că, protejaţi-vă! Un prezervativ este o soluţie excelentă, chiar şi în această perioadă.


Masturbarea

În trecut masturbarea era considerată o perversiune şi semn de boală psihică, în prezent este considerată o activitate normală, pentru o viaţă sexuală plăcută, împlinită şi fără riscuri. Este o modalitate normală pentru a simţi plăcerea sexuală şi poate fi efectuată pe tot parcursul vieţii. 
Masturbarea este considerată o problemă când inhibă activitatea sexuală cu partenerul, când este făcută în public sau dacă dăunează persoanei. Poate fi considerată dăunătoare dacă este efectuată compulsiv şi/sau interferă activităţilor zilnice. 
Unii experți sugerează că masturbarea poate îmbunătăți relațiile interumane și sănătatea sexuală. Explorându-ți corpul prin masturbare, poți afla zonele erogene și poți împărtași aceste lucruri partenerului. Unii parteneri folosesc masturbarea reciprocă pentru a descoperi tehnici pentru îmbunătățirea relației sexuale și creșterea cunoașterii reciproce.


Alergia la prezervativ

Persoanele care se protejează şi acuză dureri în timpul actului sexual pot fi alergice la prezervativ, spun dermatologii. Specialiştii atrag atenţia că aceste alergii care apar în prima fază sub forma de mici iritaţii, netratate duc la apariţia eczemelor. „Principalul vinovat în declanşarea eczemelor de contact este latexul. În procesul de prelucrare al cauciucului intră mai multe substanţe sensibilizante. Pe lângă alergia la latex, poate fi întâlnită şi o reacţie alergică la parfumuri, la coloranţi sau la diferitele arome care sunt întâlnite în substanţa lubrifiantă”, explică prof. dr. Anca Zbranca. 
Dermatologul adaugă că prezervativul atinge atât pielea bărbatului, cât şi a femeii, iar reacţia alergică poate apărea la ambii parteneri sau la unul singur, depinde cine este alergic la substanţele din care este făcut prezervativul sau care sunt folosite la lubrifierea acestuia.
Reacţia alergică poate apărea în timpul actului sexual sau la câteva minute după. „Pe pielea şi mucoasa din zona genitală apare o reacţie eritimonoasă, adică dureroasă, care poate duce la apariţia urticariei, reacţie care apare în câteva minute după punerea prezervativului sau după scoaterea lui”, spune dermatologul Zbranca. „Mai mult, alergia se poate manifesta şi sub forma unor bubiţe, iar acestea nu trec de la sine, ba mai mult, netratate aceste reacţii adverse se vor dezvolta din ce în ce mai rapid la următorul act sexual, pot apărea sensibilizări încrucişate, eczeme cronice, care în cele din urmă pot duce la apariţia şocului anafilactic”, adaugă prof. dr. Anca Zbranca. „Persoanele în cauză vor fi supuse unor teste alergologice pentru a determina exact factorul alergic, dacă iritaţia a apărut din cauza latexului sau a parfumului, coloranţilor şi a aromelor care se găsesc în compoziţia prezervativului”, completează dermatologul. În funcţie de rezultatele analizelor, medicul specialist prescrie fie medicamente, fie soluţii care se administrează pe cale locală sau locală în funcţie de factorul alergenic. 
Medicii specialişti spun că schimbarea mărcii de prezervativ nu are nici o importanţă în cazul persoanelor care sunt alergice la latex. În cazul persoanelor care manifestă reacţii alergice la parfum, arome sau coloranţi este indicat să aleagă un anumit tip de prezervativ care nu conţine substanţa care îi dăunează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sponsori